Norrebro - azaz a kollégium környéke

Norrebro színes, alternatív városnegyed. A Norrebrogadén és a Skt. Hans Torv körül különböző nemzetek éttermei és boltjai várják a vendégeket és a vásárlókat. Amit személy szerint nagyon ajánlok, a különböző étkezdék, és a Lidl a Lygten út vége felé. Erre van még néhány olcsóbb bolt arra az esetre, ha hosszabb távra készülünk. Például egy hetes itt tartózkodás esetén szerintem nem akkor kiesés az 5-10 korona, mint annak, aki fél évig szeretne maradni a városban. :)

wp_20150205_009.jpg

Az itt található Assistens Kirkegard egy szép parkban kialakított temető impozáns síremlékekkel. Története a középkorra nyúlik vissza, amikor az volt a szokás, hogy a halottakat a templomban helyezték örök nyugalomra. Idővel már alig maradt hely az oltárok mellett. A pestis évében néhol öt koportsót egymás fölé helyezve is alig győzték a temetést. Ezért hát a városon kívül létesítettek kisegítő temetkezési helyeket.

wp_20150205_010.jpg

A 18. század közepén annyira rossz volt már a helyzet, hogy 1757-ben királyi rendelet született egy újabb kisegítő temető létesítéséről a városfalakon kívül. Minden egyházközösség kapott egy részt a temetőből, ahol szegény és ismeretlen halottainak temetéséről gondoskodhatott. Így csináltak helyet a gazdagok számára a templomokban. De miután 1785-ben egy tekintélyes koppenhágai polgár kinyilvánította azon akaratát, hogy a szegények temetőjében szeretne nyugodni, a társadalom jómódú tagjai is egyre nagyobb számban leltek a kisegítő temetőben nyughelyet.

wp_20150205_011.jpg

A dán hírességek közül itt nyugszik Soren Kirkegaard (filozófus), Hans Christian Andersen (mesemondó), Kobke (festő) és Martin Andersen Nexo (író).

wp_20150205_014.jpg

Továbbsétáltunk a városrész tava felé, ami tulajdonképpen elválasztóként húzódik keresztük Norrebro, Osterbro és a többi városrész határán.

wp_20150205_032.jpg

Hazafelé még megálltam az úgynevezett Piros Téren... ahol minden piros... de tényleg! :D

wp_20150205_034.jpg

Ez is remek délután volt! Remélem, még sok ilyen túrán részt vehetek!