Rosenborg-palota

Rosenborg Slot

A történelmi feljegyzésekben "Őfelsége nyári kertjében álló új nyári kastély"-ként emlegetik. 1607-ben épült, majd az azt követő években kibővítették a kastélyt. Rosenborg külsőleg alig változott építése óta. IV. Keresztély a reneszánsz művészet nagy barátja németalföldi flamand építészeket bízott meg a kastély tervezésével. A Rosenborg-kastély nemcsak a játékos oromzatok és tornyok miatt, hanem a falak feltűnően világos színe miat is meseszerű hatást tesz a látogatóra. Az építőmesterek vörös téglával dolgoztak, és a homlokzatot világos homokkővel díszítették. A 24 királyi szoba berendezése is impozáns, ugyanis az évszázadok során itt halmozták fel az uralkodók a műkincseiket.

wp_20150430_010.jpg

Mindennap délelőtt fél 11-kor felhangzik a királyi testőrségnek szóló vezényszó: "Vigyázz - lépésben indulj!"

wp_20150430_031.jpg

Komoly ábrázattal vonulnak végig a gárdisták a cityn, hogy pontban délben megérkezzenek őrségváltásra az Amalienborghoz, a királynő palotájához. 1833-ban a Rosenborg-kastély múzeum lett, ahol a nép megcsodálhatja a királyi kincseket. A boltozatos pincében őrzik 1680 óta a koronázási jelvényeket: a koronát és a jogart, amely a hatalmat és a tekintélyt jelképezi, az országalmát, amely az eget és a földet szimbolizálja, valamint a birodalmi karfot és a balzsamozó edényt.

Nyitvatartás:
Január - április kedd - vasárnap
11-16
Május - szemptember minden nap
10-16
Június - augusztus minden nap
10-17
Október minden nap
11-16

Belépődíj:
70 DKK

Családja és vendégei részére V. Keresztély kertett építtetett, hogy kedvükre sétálgathassanak. Később a nyilvánosság előtt is megnyitották a Rosenborg Have Kastélyparkot.

wp_20150430_012.jpg

Jóllehet az évszázadok során többször is átalakították a parkot, fő útjai ugyanott futnak, mint Keresztély idejében. A széles gavallérutat és hölgyutat két kisebb út keresztezi, amelyek a kastélyhoz vezetnek. Ha szép idő van, a Rosenborg Have a koppenhágaiak kedvelt tartózkodási helye, ahol a párocskák csókolóznak, idősek szunyókálnak, családok ünnepelnek és gyermekek szórakoznak a bábszínházban. A park északi részén Hans Christian Andersen figyeli a vidám sokaságot.

wp_20150430_007.jpg